Allereerst hoop ik dat het nog steeds goed met u gaat. Het Coronavirus belemmert ons sterk in onze bewegingsvrijheid en dat betekent ook dat de activiteiten van de Oogvereniging maar zeer beperkt kunnen zijn. Bijeenkomsten met veel mensen, gezellig samen zijn en ervaringen uitwisselen, dat is de komende tijd nog niet echt mogelijk.
Toch zijn we met een klein groepje leden aan het nadenken geweest over wat er dan nog wel kan en dan blijken er creatieve ideeën naar boven te komen. Ik noem er een paar:
En zo is er vast meer te bedenken. Het is belangrijk dat we met elkaar verbonden blijven, ook al kan dit niet meer op de oude manier. Denkt u mee over nieuwe varianten?
Belangen zullen nu en ook na corona behartigd moeten blijven worden. In Almere gaat dit ondanks alles nog behoorlijk goed door. Hierover leest u hierna enkele korte artikelen. Maar ook in andere plaatsen is het belangrijk om de toegankelijkheid goed op de kaart te zetten en de vinger aan de pols te houden rond de inclusiviteit. Het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking geldt in heel Nederland en iedere gemeente moet zich houden aan de regels van dit verdrag. Doet u iets op dit gebied in uw woonplaats, of zou u iets willen doen? Neem dan contact op.
Eerst even wat achtergrondinformatie: Almere is een van de gemeentes in Nederland die onlangs een SDG gemeente is geworden. SDG staat voor Sustainable Development Goals, oftewel: Duurzame ontwikkelingsdoelen. Er zijn 17 doelen benoemd om van de wereld een betere plek te maken voor iedereen. Om hier aandacht op te vestigen wordt op 25 september bij het stadhuis een speciale vlag gehesen. Leuk zult u denken, maar wat heb ik hieraan?
Ook op 25 september vindt in Almere Poort een bijeenkomst plaats waar 2 van de 17 doelen centraal staan, namelijk lokaal voedsel en inclusie. Naast burgemeester, enkele wethouders, directie Bibliotheek Almere en anderen zijn er ook leden van de Werkgroep ViP aanwezig.
Weet u het nog? ViP staat voor VN verdrag In de Praktijk; de werkgroep houdt zich bezig met het verbeteren van de positie van personen met een handicap. En met Johan de Visser en Karin Donker is uw Oogvereniging Flevoland goed vertegenwoordigd in deze werkgroep.
De vernieuwde Inclusie Agenda wordt ook uitgebracht in grootletter èn in braille. Karin zal deze bijzondere uitgaven overhandigen aan de directeur van de bibliotheek Almere. Beide versies komen ter inzage in de bieb te liggen. Al met al een mooie gelegenheid om aandacht te vragen voor andersoortige leesvormen, zodat ook wij betere toegang hebben tot informatie.
Omdat door Coronamaatregelen het aantal aanwezigen slechts beperkt kan zijn en er naast inclusie ook volop aandacht is voor lokaal voedsel is het mogelijk de bijeenkomst via een online livestream te volgen.
Voor slechthorenden is een gebarentolk aanwezig; ook wordt er aandacht besteed aan audiodescriptie (beeldend vertellen) voor deelnemers met een visuele handicap.
Wilt u meekijken? Dit kan via Youtube https://youtu.be/uuUjode9mjQ of via de Facebookpagina van de Werkgroep ViP Almere.
De live stream is te volgen van 15.00 tot 16.00 uur
Werkgroep ViP-Almere, waaraan Oogvereniging Flevoland deelneemt houdt elke maand haar ViP Cafe, in Café op 2, Stadhuisplein 2, Almere. Dit is van 15.00 uur tot 17.00 uur.
Er is gratis toegang en voor consumpties krijgen deelnemers 2 muntjes.
Elke keer wordt een onderwerp behandeld waar mensen met een beperking tegenaan lopen. Op dinsdag 13 oktober verzorgen wij als Oogvereniging Flevoland het programma van de bijeenkomst. We zijn nog druk bezig met de invulling van het programma, maar onderwerpen als toegankelijkheid van de stad, de campagne Houd-de-lijn-vrij en de internationale Dag van de Witte Stok, komen zeker aan de orde. Leuk als u ook even langskomt!
Maar vanwege de Coronamaatregelen is er in Café op 2 maar een beperkt aantal plaatsen. Op tijd aanmelden is dus noodzakelijk. Wie een uitnodiging wil ontvangen kan contact opnemen met de coördinator Marjan Heidstra, mailadres: najram.[antispam].@stichtingabri.org, telefoon 06-44512413.
Marjan is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar tussen 9.00 uur en 15.00 uur.
De werkgroep inclusieve Floriade zorgt ervoor dat alles op en rond de Floriade voor iedereen toegankelijk is, dus voor mensen met en zonder beperking. Men is hier al heel druk mee bezig, want de Floriade is al in 2022 en wordt dus nu opgebouwd! Momenteel draait er al een preview, waar mensen kunnen rondkijken om te zien hoe alles er in 2022 uit gaat zien.
Rick Brink, de minister van gehandicaptenzaken komt op 5 oktober naar deze preview om te zien hoe alles hier inclusief wordt aangepakt!
Guusjes
Guusjes zijn kaarten om mensen te laten zien hoe iets niet moet, als het gaat om toegankelijkheid en inclusie. Zo zie je op een Guusje bijvoorbeeld een paal op de geleidelijn staan.
Bettie Woord, Lid van Oogvereniging Flevoland en actief in de werkgroep Inclusieve Floriade, heeft ervoor gezorgd dat deze Guusjes ook in reliëf gemaakt zijn, met een voelbaarplaatje en braille erop. Deze aangepaste Guusjes worden aangeboden aan de minister van Gehandicaptenzaken tijdens zijn bezoek op 5 oktober a.s.
Sinds kort hebben we weer een goed contact met Visio Almere, in de persoon van Mirjam Baas. Waar mogelijk en zinvol zoeken we samenwerking, om de belangen van mensen met een beperking in Flevoland zichtbaar te maken en te bespreken.
Visio is bezig een aanbod te ontwikkelen dat ook in Coronatijd interessante informatie biedt. Wilt u op de hoogte blijven van hun aanbod? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief van Visio Flevoland, Noord-Holland, Utrecht. Dit kan via:
Hebt u goede ideeën voor de Oogvereniging bij u in de buurt, bent u misschien al actief op het gebied van inclusie of toegankelijkheid bij u in de buurt of wilt u dat worden?
Laat u dit dan weten. Mail naar dnalovelF.[antispam].@oogvereniging.nl of bel: 06-20540302. We kunnen dan samen kijken wat u leuk vindt om te doen en waar u deskundig in bent.
Voor al uw vragen en suggesties met betrekking tot het werk van de Oogvereniging in Flevoland, kunt u mailen naar: dnalovelf.[antispam].@oogvereniging.nl
Of bellen naar: 06-20540302
Wilt u specifiek iets vragen over:
eremlaressivedj.[antispam].@gmail.com
Of
reknodnirak.[antispam].@upcmail.nl
Hebt u vragen over het leven met een visuele beperking in het algemeen? Bel of mail dan naar de Ooglijn:
njilgoo.[antispam].@oogvereniging.nl of 030-2945444
Met vriendelijke groet,
Marga, Karin, Johan
Wilt u geen berichten meer ontvangen van Oogvereniging Flevoland, stuur dan een mail naar dnalovelf.[antispam].@oogvereniging.nl. Onder vermelding van: geen berichten van Oogvereniging Flevoland.